Wat doet een relatietherapeut?

Loopt je relatie niet lekker? Vraag je je af of je wel samen verder wilt? Is er misschien een ander in het spel, bij jou, of bij je partner en hoe serieus is dat? Al die vragen, al die onzekerheden… het vreet aan je. Slapeloze nachten, misschien ruzie, je voelt verwijdering, wil je elkaar loslaten of doorgaan? Hoe zou je toekomst eruit zien zonder jouw partner? Of zijn er  nog mogelijkheden om samen door te gaan? Vragen, vragen, vragen…

Met Mariëtte als professioneel relatietherapeut komen jullie verder. Mariëtte stelt de goede vragen, observeert scherp en ze is soms confronterend. Ze geeft een helder beeld van wat er speelt.

Je zult merken dat je veel inzichten opdoet over jezelf en over jullie samen.

Het wordt een intensief en confronterend traject, jazeker. Maar wel een traject waar je de rest van je leven iets aan hebt!

"We waren uitgepraat"

“Veertig jaar bij elkaar, en toen wisten we het even niet meer. We waren elkaar ergens onderweg helemaal kwijtgeraakt. We deden ieder ons eigen ding. Geen grote ruzies, maar ook geen warmte meer. We zijn nooit grote praters geweest, maar op een gegeven moment zijn we toch gaan zitten. Wilden we door, we wisten het niet meer. Toen zijn we bij Mariëtte terechtgekomen. Dat waren hele fijne gesprekken. We kwamen erachter dat het de moeite was om door te gaan, om het in ieder geval te proberen. We kregen tools om weer met elkaar in gesprek te gaan. Heel waardevol en inzichtgevend allemaal.”   

"Ik had een ander"

“Ja, ik had een ander. Een collega. Hoe dat is gegaan, dat heb ik me later heel vaak afgevraagd, de film teruggespeeld…In ieder geval kreeg ik veel complimenten van die collega, hij gaf me veel aandacht. En ik meende dat ik dat verdiende en dat ik die aandacht niet van mijn partner kreeg. Ach, je zoekt argumenten om het goed te praten, of zo. Mijn man kwam erachter. Dat gezicht van hem, dat ongeloof, dat verdriet… En later de woede. Toen pas realiseerde ik me wat ik had aangericht.

We zijn een jaar uit elkaar geweest. We kwamen elkaar weer tegen in een café en toen gebeurde er van alles. We raakten in gesprek en besloten  in therapie te gaan, bij Mariëtte. We zijn alweer twee jaar bij elkaar en het gaat goed. Geen leugens meer, wel zaken uitspreken naar elkaar. We zijn verder dan we ooit waren.” 

“Alleen maar verwijten”

“Door allerlei onverwerkte zaken uit mijn jeugd, kwam ik op een gegeven moment helemaal knel te zitten. Dat reageerde ik af op mijn man en kinderen. Het was een verschrikkelijke periode. Mijn man wilde helpen maar kon niets meer goed doen in mijn ogen. Bij Mariëtte ben ik aan mezelf gaan werken, ook met hypnotherapie. Toen ik zaken weer op een rij kreeg, zijn mijn man en ik in relatietherapie gegaan bij Mariëtte. Hadden we dat niet gedaan, dan waren we zeker gescheiden.”

"Hoe communiceer je met elkaar?"

“Mijn vrouw en ik komen beiden uit gezinnen waar niet over gevoelens werd gepraat. Dat gebeurde vroeger niet, we hadden dus geen voorbeelden hoe zoiets moet. Mijn carrière ging in een stroomversnelling. Ik was weinig thuis en mijn vrouw runde het gezin. Ik vroeg me niet af hoe dat was voor haar en zij vertelde me weinig. Op een gegeven hadden we elkaar steeds minder te vertellen. De sfeer werd zelfs grimmig. Op een dag kwam ik thuis en lag er een briefje op de keukentafel: Ik heb een afspraak gemaakt bij de relatietherapeut. Als je niet meegaat, gaan we
scheiden.

Tsja, zo kwamen we bij Mariëtte terecht. Die gesprekken hebben ons veel inzichten opgeleverd. Al snel keek ik zelfs uit naar onze afspraken. We hebben leren praten en luisteren naar elkaar. Bij mijn vrouw kwam veel frustratie naar boven over haar rol in ons huwelijk. We zijn eruit gekomen. Het was
de moeite waard.”

“Mijn vrouw flirtte te veel”

‘’Ik vond dat mijn vrouw veel te veel flirtte met andere mannen. Daar ergerde ik me dood aan op feestjes. En ik schaamde me ook. Gesprekken leidden steevast tot ruzie en geschreeuw. Ik was dan een zielige, jaloerse vent, vond ze. Ze kon heel beledigend zijn. Ik vond het de moeite waard om in relatietherapie te gaan en heb haar over kunnen halen. Uiteindelijk kwam er vooral bij haar heel veel naar boven over haar jeugd. Ze heeft ook privégesprekken gevoerd met Mariëtte. De gesprekken hebben heel veel opgeleverd, maar na een jaar zijn we toch in goede harmonie uit elkaar gegaan. Misschien wel dóór de inzichten die we hadden opgedaan over onszelf en over elkaar. Maar het is goed zo.”

Mariëtte: “Veel cliënten zien uit naar de therapieafspraak. Dat klinkt misschien wat vreemd omdat ze in een relatiecrisis zitten, maar ze vinden het fijn in een veilige en prettige setting met mij en met elkaar te praten. In iedere sessie worden belangrijke stappen genomen.”

 

Als cliënt van Mariëtte zul je in het pand nooit andere cliënten tegenkomen. In verband met privacy plant Mariëtte haar afspraken ruim in.

Kosten

De kosten voor mijn diensten zijn 95 euro per uur, ex btw. Het gaat om coaching, EMDR, hypnotherapie en relatietherapie.

Mediation/bemiddeling voor particulieren, ook echtscheidingsmediation, kost 120 euro per uur, ex btw.
De kosten voor zakelijke mediation (overheid, bedrijven, organisaties) zijn 140 euro per uur, ex btw.