Wat is EMDR en hoe werkt het?

Er zijn verschillende EMDR-methodes: Mariëtte werkt met de moderne EMDR-kit (zie foto). Cliënten kijken naar bewegende lichtjes in de lichtbalk, horen piepjes op de koptelefoon en hebben trillende pulsoren in de handen. Tussen de sets van deze afleidingen door (lichtjes, piepjes en trillingen), stelt Mariëtte vragen over de belevingen van het trauma. Na enkele sets tijdens één sessie merken cliënten al dat sterke emoties afnemen, dat ze veel rustiger worden en afstand kunnen nemen van het trauma. Veel cliënten zijn uitermate verbaasd over de snelle werking van EMDR. Bijna alle cliënten hebben enorm en blijvend baat bij EMDR.

Voor wie is EMDR?

De therapie is bedoeld voor kinderen en volwassenen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Ze hebben last van nare herinneringen, herbelevingen, emotiewisselingen, slaapproblemen, somberheid, depressies, concentratieproblemen, lichamelijke klachten, angsten en/of stress. 

Wat gebeurt er bij een EMDR-sessie?

Mariëtte zal je vragen terug te denken aan de traumatische gebeurtenis, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. 

Mariëtte zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met het volgen met de ogen van de snel bewegende lichtjes in de lichtbalk. 

Mariëtte vraagt je elke keer opnieuw wat er in je opkomt, gevolgd door een set van bewegende lichtjes.  

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. 

"Had ik maar eerder EMDR gehad"

“In mijn jeugd ben ik jarenlang misbruikt door een oom. Daar heb ik tot ver in mijn volwassenheid last van gehad.  Herbeleven, moeilijke relaties met mijn ouders en met mannen, seksuele problemen, geen vertrouwen in mezelf en eigenlijk in niemand. Uiteindelijk kwam ik bij een psycholoog terecht. Dat hielp me niet echt. Iemand wees me op EMDR. Al na twee EMDR-sessies had ik geen herbelevingen en nare dromen meer. Ook mijn woede op de mensen en de wereld nam af en dat gebeurde al tijdens die sessies. Heel vreemd… terwijl je naar die bewegende lichtjes kijkt, worden die traumatische beelden vager en nemen je emoties af. Een hele bijzondere en helpende therapie. Had ik dit meer eerder geweten.”    

"Mijn dochtertje kwam van haar angsten af"

“Op een avond reden we naar huis nadat we bij opa en oma op bezoek waren geweest. Ons dochtertje van acht zat achterin, ons zoontje was bij opa en oma blijven slapen. Plots werden we van rechts geramd door een auto. Het was een enorme klap. Onze auto draaide tweemaal om de as. Achteraf hoorde ik dat ik even bewusteloos ben geweest. Ik kwam bij door het gegil van onze dochter. Mijn man wilde ons uit de auto halen, maar dat ging niet.  

Uiteindelijk bleken we alleen schrammen en bulten te hebben, maar ons dochtertje kwam er de weken erna niet overheen. Ze bleef paniekerig, durfde niet meer alleen te zijn en niet alleen te slapen. Ze herbeleefde het ongeluk telkens en bleef erover praten. Ons werd al snel EMDR aangeraden voor ons dochtertje. Dat hielp wonderbaarlijk snel. Al na een paar sessies werd ze weer vrolijker en was ze niet meer bezig met het ongeluk. Wat een uitvinding, EMDR!” 

"Ik bleef de kille ogen van die overvaller zien"

“Ik werkte achter de kassa bij een supermarkt. Op een middag, net voor sluiting, kwamen twee mannen schreeuwend de winkel binnen gerend. Ze hadden bivakmutsen op. Ik versteende helemaal. Eentje kwam naar mij en zette een mes op mijn keel. ‘Money, money’, schreeuwde hij. Ik dacht dat ik ter plekke zou sterven van angst. 

Een politieman raadde mij later EMDR aan, dat had hij zelf gehad na een trauma. 

Ik moet zeggen: ik heb er veel baat bij gehad, want ik bleef die eerste weken maar de kille ogen van die overvaller zien, overal. Al tijdens de eerste EMDR, vervaagde dat beeld, alsof je hoofd lichter wordt. Gelukkig maar. Ik wil niet de rest van mijn leven lijden onder het beeld van die gewetenloze overvallers.”  

Je voelt je meteen thuis in Mariëttes praktijkruimte die aanvoelt als een gezellige, warme huiskamer.

 

Mariëtte werkt intensief samen met specialisten, bijvoorbeeld op juridisch en financieel gebied. Maar ook op het gebied van bijvoorbeeld Kind en Echtscheiding.

Kosten

De kosten voor mijn diensten zijn 95 euro per uur, ex btw. Het gaat om coaching, EMDR, hypnotherapie en relatietherapie.

Mediation/bemiddeling voor particulieren, ook echtscheidingsmediation, kost 120 euro per uur, ex btw.
De kosten voor zakelijke mediation (overheid, bedrijven, organisaties) zijn 140 euro per uur, ex btw.