Janine Abbring: denk aan NIVEA

Mariëtte is ook wandelcoach
September 1, 2019
Die OMA’s die we hebben…Leg eens uit
September 3, 2019

Janine Abbring: denk aan NIVEA

Nee, met NIVEA hebben we het hier niet over de bekende huidcrème. NIVEA staat in dit artikel voor: Niet Invullen Voor een Ander. En daar bedoelen we opmerkingen mee als: Kees vindt vast dat…, Jij mag mij niet…, Jij denkt nu zeker dat… Kortom: conclusies trekken over anderen, gebaseerd op jouw aannames. Maar het kenmerk van een aanname is, dat je het niet zeker weet, ‘je neemt het aan’.

Helaas zit ons dagelijks leven vol met OMA’s: oordelen, meningen en aannames. En die kunnen ons qua open communiceren en relaties behoorlijk in de weg zitten.

Janine Abbring concludeerde bijvoorbeeld in het laatste Zomeravondgesprek bij Ivo van Hove ‘dat het niet anders kon dan dat hij heel jaloers moest zijn op zijn levenspartner Jan Versweyveld omdat die als scenograaf ook met andere theatermakers werkt’. ‘Nee,’ zei Van Hove, ‘integendeel. Ik juich het toe’. ‘Dat geloof ik niet’, concludeerde Abbring en ze bleef aangeven dat ze het niet geloofde. Ze gooide zelfs haar hele lijf naar achteren in haar ongeloof. ‘We zitten op een dood spoor’, concludeerde Van Hove met lichte ergernis.

Beter open vragen stellen dan IVEA (invullen voor een ander). Want bij IVEA slaat een gesprek dicht. Als je open vragen stelt, is de kans op relevante(re) antwoorden en informatie veel groter. Bij IVEA vul je letterlijk de gedachten van een ander in, terwijl je helemaal niet weet of het echt de gedachten zijn, of de mening is van die ander. Het is jóuw aanname, maar daarmee nog niet het antwoord, of de waarheid van die andere persoon.

Janine had bijvoorbeeld aan van Hove kunnen vragen: Wat heeft Jan bij andere regisseurs geleerd? Wat heb jíj via Jan van andere regisseurs en theater- en filmmakers geleerd? Bemoei jij je met Jan zijn werk als hij met een andere regisseur werkt?

En als Janine, na Zomergasten, thuis op de bank zit, kan ze aan zichzelf de vraag stellen: ‘Wat zegt het over míj dat ik er zo automatisch vanuit ga dat iemand wel jaloers móet zijn als diens partner ook met andere kundige mensen werkt…’

Moraal van het verhaal: vervang je aannames door open vragen.

Overigens heeft Janine een fantastische reeks Zomergasten achter de rug. Maar dit was voor mij even een ‘daar was meer uit te halen geweest’-momentje…