Hoe kom je af van belemmerende gedachtes?

Hoe ga jij met verdriet en tegenslagen om?
November 2, 2020
Vragen aan je ouders en jezelf
November 27, 2020

Hoe kom je af van belemmerende gedachtes?

Veel mensen hebben last van belemmerende gedachtes en/of overtuigingen. Bekende negatieve gedachtes en overtuigingen zijn:

-Ik kan dat niet, ben er niet goed genoeg voor

-‘Die ander’ kan het veel beter, sneller, leuker…

-Ik word niet aardig gevonden

-Ik ben niet mooi, aantrekkelijk genoeg.

-Niemand houdt van mij.

-Ik ben niet slim (genoeg)

-Ik zie altijd problemen en dat zal nooit veranderen

Hoe kun je eraan werken om van die trieste, negatieve gedachten af te komen? Er is een hele effectieve manier! Namelijk: houd een dagboek bij aan de hand van de 5 G´s. Die G´s staan voor:

                                                           gebeurtenis, gedachte, gevoel, gedrag, gevolg [en gewenst gevolg].

Deel 1: 

-Schrijf exact op wat er vandaag gebeurde (gebeurtenis). Bijvoorbeeld dat jouw leidinggevende boos op je werd.

-Schrijf op wat voor gedachten jij daarbij kreeg, bijvoorbeeld : ‘Ze mag me niet, ze ziet niet hoe hard ik werk, ik doe ook nooit iets goed, ze moet altijd mij hebben, ik ga mijn baan opzeggen, iedereen vindt mij dom,  of: ik ben heel slim maar niemand ziet dat.

-Schrijf op tot wat voor gevoel die gedachtes leidden: boos, bang, verdrietig, gefrustreerd, wanhopig, onzeker…

-Schrijf op tot wat voor gedrag leidden jouw gevoelens bijvoorbeeld: teruggetrokken, boos, chagrijnig, opstandig, agressief, slijmend, bewust vrolijk (om niets te laten merken, roddelend, passiviteit…

-En op wat dat gedrag tot gevolg had bij jezelf of bij de ander/anderen, bijvoorbeeld: je werd nog verdrietiger of onzekerder, je leidinggevende gaf aan dat ze verwacht dat je aan jezelf gaat werken, iedereen had medelijden met jou en kwam je troosten, iedereen meed jou, je hebt je ziek gemeld, enz….

Deel 2: 

Schrijf aan de hand van de 5 G’s vervolgens op hoe je volgende keer zult reageren bij een zelfde soort gebeurtenis.

-Als mijn leidinggevende weer boos wordt…. (beschrijf een zelfde soort situatie als bij 1)

-Dan laat ik me niet meer overspoelen door negatieve gedachtes. Ik ga rustig nadenken over wát ze zegt, of het wel echt zo negatief bedoeld is als dat ik dacht (of graag wílde denken over haar om niet mezelf de schuld te hoeven geven) …

-Dan laat ik die negatieve gevoelens niet meer toe. Ik word regisseur over mijn eigen denken en doen. Ik ben mijn eigen baas.

GEDRAG: Als ik weer verdrietig of gefrustreerd ben, dan ga ik iets leuks doen met een vriendin. Ik blijf niet alleen thuis en het hele weekend Netflix kijken. Ik ga dingen ondernemen, Ik mag niet langer dan 5 minuten met mijn vriendin praten over wat er gebeurd is en focus me alleen op de kern van het verhaal, zonder randzaken. Door te focussen op de kern van het verhaal leer ik hoofd- van bijzaken scheiden en leer ik inzien waar het écht om gaat.

-Het (gewenste) gevolg zal zijn: dat ik minder lang boos, verdrietig of gefrustreerd ben, dat ik niet meer anderen de schuld geef van mijn gevoelens, dat ik besef dat alleen ik verantwoordelijk ben voor wat en hoe ik me voel, dat ik steeds meer ervaren dat ik situaties kan regisseren, dat ik een zelfmanager word.

Werken met en denken over de 5 G’s kan je veel inzichten bieden. En vraag ook eens gerichte feedback aan mensen om je heen die jij vertrouwt.

Kom je er niet uit, dan sta ik voor je klaar!